Skip to main content

Suma minimă a împrumutului

150 RON

Suma maximă a împrumutului

-

Interes

-

Vârsta minimă

18

Suma minimă a împrumutului

200 RON

Suma maximă a împrumutului

-

Interes

-

Vârsta minimă

18

Suma minimă a împrumutului

100 RON

Suma maximă a împrumutului

-

Interes

-

Vârsta minimă

18

Suma minimă a împrumutului

150 RON

Suma maximă a împrumutului

-

Interes

-

Vârsta minimă

18

Ce este un card de debit si cum functioneaza

Ce este un card de debit si cum functioneaz

Exista multe tipuri diferite de carduri disponibile – card de debit, card ATM si card de credit. Este important sa intelegi diferentele dintre ele, astfel incat sa poti alege cardul potrivit pentru nevoile tale. Un card de debit este un card care este legat de contul tau bancar. Il poti folosi oriunde este acceptat un card de credit. Iti permite sa-ti accesezi contul la diferite bancomate, si poti retrage banii direct din cont. Cardurile de debit sunt asociate cu una dintre marile companii de carduri de credit, si de obicei vor avea un logo Visa sau MasterCard. Vei primi un cod PIN care iti permite sa utilizezi cardul la bancomat sau in magazine.

Cum functioneaza un card de debit

Cand utilizezi cardul de debit, comerciantul blocheaza suma de bani a tranzactiei tale. Banca iti poate arata tranzactiile in asteptare din contul tau. Acestea sunt detinerile introduse de comercianti. Comerciantii finalizeaza apoi tranzactia prin trimiterea informatiilor lor, iar banii sunt luati din contul tau si apar in tranzactiile efectuate. Unii comercianti au nevoie de mai mult timp pentru a depune tranzactiile, si este posibil sa ai o tranzactie listata ca fiind in asteptare pentru cateva zile.

Daca utilizezi cardul de debit la un hotel sau pentru o inchiriere de masini, compania poate retine o valoare mai mare pe cont pentru a acoperi costurile suplimentare pe care le poti acumula. Este important sa fii constient de acest lucru pentru a nu te confrunta cu o situatie in care cardul tau poate fi refuzat din cauza retinerii. Asigura-te ca ai bani suplimentari in cont daca il utilizezi pentru un hotel sau o inchiriere de masini.

Tranzactii cu cardul de debit pe extrasul tau

Cand analizezi extrasul de cont, tranzactiile cu cardul de debit pot aparea ca tranzactii POS, cu comerciantul listat in cont. Daca vezi o tranzactie directa, acest lucru inseamna ca banii au fost debitati direct din contul tau, si ca nu ai utilizat cardul de debit pentru a finaliza tranzactia.

Acest lucru te poate ajuta daca incerci sa afli daca cineva a accesat contul tau fara permisiunea ta. De asemenea, te poate ajuta sa identifici cheltuielile daca ceva nu este etichetat corect. De exemplu, restaurantele locale de fast-food pot face afaceri sub alt nume.

Carduri de debit si suprasolicitarea contului

Exista posibilitatea sa poti depasi limita unui card de debit. Unele banci iti permit sa suprasoliciti contul in limita unei sume de bani, si sa-ti perceapa pur si simplu comisioane pentru fiecare tranzactie pe care o platesti in negativ. Unele taxe pot renunta la asteptare inainte de a retrage banii din cont. Asta inseamna ca banii tai sunt din nou disponibili, ceea ce inseamna ca poti suprasolicita contul in timp ce utilizezi un card de debit. Urmarirea achizitiilor pe hartie sau cu o aplicatie este cea mai buna modalitate de a-ti proteja banii.

Taxe asociate unui card de debit

Cand utilizezi un card de debit la un bancomat, poti plati comisioane de bancomat. Este posibil ca banca ta sa aiba comisioane asociate cu cardul tau de debit si este important sa citesti cu atentie regulile de utilizare a cardului de debit. Poate exista o taxa lunara de serviciu asociata cu detinerea unui card de debit. Unele banci pot limita numarul de tranzactii de debit pe care le poti efectua gratuit in fiecare luna. Desi, deoarece utilizarea cardurilor de debit a devenit mai frecventa, aceste taxe si restrictii sunt mai putin frecvente. Poti lua in considerare schimbarea tipului de cont sau a bancilor daca exista taxe legate de cardul tau de debit, in special daca esti limitat la un numar redus de tranzactii cu cardul in fiecare luna.

Masuri de precautie pentru utilizarea unui card de debit

Una dintre cele mai importante masuri de precautie pe care trebuie sa le iei in cazul cardului de debit, este sa te asiguri ca acesta sau informatiile de pe acesta nu sunt furate. Daca ai ghinionul sa ti se fure cardul fizic, trebuie sa apelezi imediat la banca si sa anulezi cardul. Infractorii ar putea sa pirateze un site web si sa fure informatiile cardului, apoi sa le poata folosi pentru a face cumparaturi online. Este posibil ca banca ta sa-ti fi trimis un nou card de debit la un moment dat, deoarece a existat o incalcare a datelor la un comerciant. Daca gasesti tranzactii neautorizate in contul tau, trebuie sa apelezi imediat banca pentru a afla ce s-a intamplat.

O alta modalitate prin care infractorii primesc informatiile, este prin citirea cardurilor. Persoana poate fie sa-ti treaca cardul prin masina singura (acest lucru se intampla in restaurante sau in alte locuri in care ospatarul iti ia cardul pentru cateva minute, pentru a finaliza tranzactia), fie poate atasa un copiator la o masina unde iti folosesti cardul (un bancomat, distribuitor automat, etc). Copiatoarele sunt foarte mici si sunt aproape insesizabile. Ele pot fi dificil de observat. Cu toate acestea, daca unele dintre bancomate sau aparate de citit carduri ti se par suspecte, in special in cazul in care glisezi cardul, ar trebui sa folosesti probabil un alt ATM sau distribuitor automat.

Este important sa-ti verifici contul in mod regulat si sa ai grija la tranzactiile neautorizate, deoarece cu cat vei detecta mai repede problema, cu atat va fi mai usor de rezolvat.

Carduri de debit vs. carti de credit

Se credea in mod obisnuit ca ai nevoie de un card de credit pentru a finaliza anumite tranzactii, cum ar fi inchirierea unei masini sau pentru a cumpara articole online, sau ca era mai sigur si mai usor sa calatoresti cu un card de credit, mai degraba decat sa transporti bani sau sa folosesti un carnet de cecuri. Unii sustin, de asemenea, ca un card de credit ofera o asigurare suplimentara la cumparaturi, si faciliteaza solicitarea unei rambursari sau a unei returnari.

Cardurile de debit ofera aceeasi comoditate fara a-ti impune sa imprumuti banii pentru a finaliza tranzactiile, desi cardurile de debit nu ofera intotdeauna aceleasi protectii pentru consumatori precum cardurile de credit. Poate fi dificil sa stabilesti cand sa folosesti un card de credit sau un card de debit. Asigura-te ca faci cercetari pentru a determina optiunea potrivita pentru tine.

Daca ai probleme cu cheltuielile, este o optiune mai buna sa utilizezi cardul de debit ori de cate ori este posibil, deoarece te va impiedica sa intri accidental in datoria cardului de credit. Dar, depinde si de achizitie. Unele agentii de inchirieri auto si hoteluri pot solicita in continuare un card de credit in locul unui card de debit, deoarece doresc sa aiba un card pe care sa-l poata factura pentru posibilele daunele aduse proprietatii lor.

Ia in considerare utilizarea cartilor de credit pentru rezervari la hotel si inchirieri de masini.
Pentru cumparaturile zilnice, cardul tau de debit te poate ajuta sa-ti respecti bugetul. Daca vrei sa profiti de recompense, asigura-te ca platesti soldul integral in fiecare luna pentru cardul de credit.

Obțineți cel mai bun împrumut gratuit din România

Niciun comentariu încă!

Adresa ta de email nu va fi publicată.