Acest site utilizează cookie-uri pentru a furniza servicii în conformitate cu politica cookie-urilor.
Căutați un împrumut
Clasament credit
Cuprins
Udostępnij
Cuprins
Desi codurile BIC si SWIFT pot crea confuzie, acestea sunt esentiale pentru oricine are nevoie sa faca plati internationale. Iti vom explica tot ce trebuie sa stii despre codurile BIC si SWIFT, inclusiv despre ce sunt, cum arata, cum sa le gasesti si cum sa le utilizezi.
BIC inseamna cod de identificare bancara. Este un cod de 8 pana la 11 caractere care este utilizat pentru a identifica o banca specifica atunci cand efectuezi o tranzactie internationala. Este aproape ca un cod postal pentru banca ta, asigurandu-te ca banii se duc la locul potrivit. Deci, ce este un cod SWIFT? SWIFT reprezinta societatea pentru telecomunicatii financiare interbancare, care este o retea globala care proceseaza platile intre diferite tari.
Raspuns scurt: nu. Termenii sunt folositi in mod interschimbabil si inseamna exact acelasi lucru – pur si simplu li se dau nume diferite de catre banci si organizatii financiare diferite. De asemenea, este de remarcat faptul ca aceste coduri pot fi denumite coduri SWIFT / BIC, coduri BIC / SWIFT, ID SWIFT sau identificatori SWIFT, dar, din nou, in practica nu exista nicio diferenta intre acesti termeni. Codurile BIC si SWIFT sunt identice si au acelasi scop, dar in functie de zona in care locuiesti, banca ta va folosi unul sau celalalt termen.
Toate codurile BIC si SWIFT urmeaza acelasi format. Au o lungime cuprinsa intre 8 si 11 caractere si sunt aranjate dupa cum urmeaza:
AAAABBCCDD
Deoarece unele banci nu folosesc codul de sucursala de 3 caractere, vor avea un cod BIC mai scurt (cu 8 caractere). Pentru aceste banci, codul de sucursala poate fi inlocuit cu un triplu X (adica BTRLRO22XXX) sau lasat complet intrerupt.
Codul SWIFT Banca Transilvania este BTRLRO22. Primele patru caractere indica numele bancii, urmatoarele doua reprezinta codul international al tarii (Romania), in timp ce ultimele doua arata codul localitatii. Daca vrei sa afli codul SWIFT al unei unei sucursale Banca Transilvania, acesta se regaseste pe declaratia bancii, dar poti, de asemenea, sa il soliciti oricand in orice unitate BT.
Daca primesti o plata internationala, va trebui sa cunosti codul BIC. Il poti gasi, de obicei, in extrasele bancare, dar daca nu ai acces la acestea, poti, de asemenea, sa te conectezi la contul bancar online pentru detalii sau sa apelezi sucursala locala.
Daca efectuezi o plata internationala si doresti sa gasesti codul BIC al destinatarului, poti utiliza pur si simplu un program de cautare coduri BIC / SWIFT, care iti permite sa cauti codurile unor sucursale sau sa verifici daca sunt valide codurile SWIFT pentru securitate suplimentara.
In cele din urma, este important sa verifici de doua ori codul BIC pe care ti l-a dat destinatarul pentru a te asigura ca este corect inainte de a autoriza o plata. Un cod incorect ar putea insemna ca plata este trimisa inapoi, intarziata sau chiar intra intr-un cont gresit.
Da, majoritatea bancilor vor solicita o taxa pentru a procesa platile internationale, asa ca poate fi necesar sa platesti o anumita suma atunci cand utilizezi un cod BIC pentru plata pe care o efectuezi. De asemenea, este posibil ca atunci cand transferul tau este in tranzit, sa suporti o taxa de manipulare de la bancile corespunzatoare. Deoarece transferurile bancare folosind coduri SWIFT trec adesea prin 1-3 banci corespunzatoare, aceste taxe se pot acumula. In plus, informatiile despre taxele de manipulare sunt adesea ascunse cu litere mici, astfel incat poate fi dificil sa stii cat de mult vei fi taxat atunci cand efectuezi transferul.
Cei mai multi oameni nu stiu cum se fac sau cum se controleaza transferurile de bani. Tot ce trebuie sa stie este ca banii lor ajung la destinatarul potrivit. Transferul de bani intre bancile locale si peste granitele internationale necesita sisteme diferite. Cand bancile trimit plati internationale, se bazeaza pe o retea de banci corespondente. Aceste banci corespondente lucreaza impreuna pentru a-ti muta banii dintr-un loc in altul, inainte ca acestia sa ajunga in sfarsit la destinatar. Codurile BIC sunt utilizate pentru a te asigura ca plata ta ajunge la banca la care a fost trimisa. Din partea clientului, este un proces simplu. Dupa ce ai primit codul SWIFT al destinatarului si ai confirmat ca este corect, pur si simplu te indrepti la sucursala locala si ceri sa efectuezi o plata internationala. In mod alternativ, poti utiliza contul bancar online pentru a efectua plata.
Cum functioneaza exact? Codul SWIFT identifica banca individuala la care destinatarul are cont. Banca ta va trimite un mesaj SWIFT catre banca destinatarului pentru a o informa despre efectuarea unui transfer. Odata ce mesajul este primit, transferul de bani intre conturi poate avea loc. Transferul efectiv de bani este un proces manual realizat de banci si acesta este motivul pentru care transferurile SWIFT pot dura cateva zile. SWIFT nu trimite bani. Sistemul SWIFT este pur si simplu o metoda sigura prin care o banca ii poate spune unei alte banci ca fondurile trebuie transferate intre doua conturi.
Odata cu dezvoltarea incredibila a tehnologiei, din ce in ce mai multe dispozitive electronice sunt folosite in fiecare zi pentru cumpararea si vanzarea de bunuri si servicii. Reteaua SWIFT creeaza un mediu sigur pentru primirea mesajelor despre tranzactiile financiare. SWIFT a creat o retea sigura, standarde si protocoale pentru mesajele financiare de pe glob. A facilitat tranzactiile financiare globale. Aceste protocoale sunt actualizate continuu.
Nu doar bancile folosesc cod SWIFT / BIC. Alte institutii financiare sau nefinanciare pot fi, de asemenea, membre ale SWIFT. BIE inseamna Business Entity Identifier si este utilizat pentru aceste alte organizatii.
Cele mai populare articole